Internet Of Things (ΙoT) Τεχνολογίες και Εφαρμογές

Internet of Things ή διαδίκτυο των πραγμάτων, το δίκτυο που αποτελείται από βιομηχανικές μηχανές μέχρι wearable συσκευές που χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη συλλογή και μετάδοση δεδομένων ή την ανάληψη κάποιας δράσης βάσει αυτών. Οι συσκευές αυτές είναι συνδεδεμένες στο ίντερνετ συλλέγουν, ανταλλάσσουν πληροφορίες και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ιστορικά ο όρος Internet of Things επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90΄ και πιο συγκεκριμένα το 1999 από τον επιχειρηματία Kevin Ashton έναν από τους ιδρυτές του auto-id center στο MIT. Ο Kevin Ashton αποτελεί μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τον τρόπο σύνδεσης των συσκευών με το διαδίκτυο,  κατά την παρουσίαση του επιτεύγματος αυτού αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο όρος the Internet of Things και από τότε καθιερώθηκε η χρήση του. 

Internet Of Things (ΙoT) Τεχνολογίες και Εφαρμογές

Η γρήγορη διάδοση του IoT οφείλεται στο ότι όλο και περισσότερες συσκευές διαθέτουν σύστημα Wi-Fi ή Bluetooth καθώς και προηγμένους αισθητήρες. Για παράδειγμα, σε ένα σπίτι με “έξυπνες” συσκευές όπως το ψυγείο, η καφετιέρα, η κουζίνα και ο θερμοστάτης μέσω της σύνδεσης τους στο διαδίκτυο μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση μέσω ίντερνετ χρησιμοποιώντας το smartphone ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το Internet of Things θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών. Ενδεικτικά, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ερευνών Gartner προβλέπεται ότι το IoT θα φέρει κέρδη αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2020 και ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών θα φτάσει τον αριθμό των 26 δισεκατομμυρίων! Ο όγκος των πληροφοριών που θα προκύψουν εκτιμάται πως θα είναι 14 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο των δεδομένων που παράγονται σε ετήσια βάση.

Το IoT αποτελεί μια τεχνολογία που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο μέλλον, θα φέρει δραματικές αλλαγές στις αγορές, τις υπηρεσίες υγείας και στη βιομηχανία. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της απόδοσης, τον εντοπισμό και την πρόβλεψη των αναγκών των ανθρώπων και των οργανισμών πριν αυτές εκδηλωθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πόλης του Όσλο, όπου με τέτοιου είδους έξυπνες λύσεις επιτεύχθηκε η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 62%!

Το Internet of Things αποτελεί κάτι περισσότερο από μια διευκόλυνση για τους καταναλωτές,  δεδομένου ότι δημιουργεί νέες πηγές πληροφοριών, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέες υπηρεσίες και  νέα καινοτόμα προϊόντα σε πολλούς κλάδους. Ενδεικτικά κάποιοι κλάδοι που θα επηρεαστούν άμεσα είναι :

  • Υγειονομική περίθαλψη & υπηρεσίες υγείας

Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως ήδη χρησιμοποιούν smartwatches ή άλλες έξυπνες συσκευές για να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους. Εκτιμάται πως στο άμεσο μέλλον στα νοσοκομεία η παρακολούθηση των ασθενών θα γίνεται μέσω μόνιτορ τα οποία θα είναι συνδεδεμένα σε ένα δίκτυο IoT. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας και υγειονομικής περίθαλψης, θα να εξοικονομηθεί χρόνος και θα μειωθεί δραματικά το κόστος περίθαλψης των ασθενών.   

  • Μεταφορές

Κάποτε τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα φάνταζαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τα τελευταία χρόνια εταιρίες όπως η Tesla Motors, η ΒΜW και η Volvo έχουν δημιουργήσει αυτοκίνητα τα οποία κινούνται αυτόνομα ή με την επίβλεψη του ανθρώπου. Αξιοποιώντας την τεχνολογία αυτή τα αυτοκίνητα είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο συλλέγοντας πληροφορίες για  τη διαδρομή, την κίνηση στους δρόμους, τις κλιματολογικές συνθήκες και τη κατάσταση του οδοστρώματος μετέπειτα αναλύουν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες έτσι μπορούν να αποφασίσουν ποια είναι η κατάλληλη ταχύτητα και βέλτιστη διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί. Το 2016 η εταιρία μεταφορών Uber πρόσθεσε στο αυτοκινητιστικό της στόλο τα πρώτα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα τα οποία θα προσφέρουν υπηρεσίες  μεταφορών οι οποίες θα κοστίζουν λιγότερο.

  • Λιανικό Εμπόριο

Τόσο οι καταναλωτές όσο και τα καταστήματα μπορούν να επωφεληθούν από τις λειτουργίες IoT στο εμπόριο. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρακολουθούν τα αποθέματα τους αυτοματοποιημένα και θα ειδοποιούνται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία λειτουργιών ή επιχειρησιακών διαδικασιών. Θα αυξηθεί η ροή πληροφοριών που θα έχει στη διάθεση της η επιχείρηση με τις εφαρμογές mobile wallet να έρχονται και να προστίθονται με την σειρά τους στα εργαλεία της εταιρίας που βασίζονται στην τεχνολογία IoT. Επίσης, μέσω χρήσης αισθητήρων και των συστημάτων παρακολούθησης θα γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή πόσοι καταναλωτές βρίσκονται στο κατάστημα αλλά και τι ενέργειες πραγματοποιούν. Βασισμένη στο IoT έχει αναπτυχθεί τεχνολογία η οποία ανιχνεύει και ταυτόχρονα αναλύει τις ανθρώπινες εκφράσεις. Έτσι η επιχείρηση μπορεί να εξάγει πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών βασισμένες στις εκφράσεις και τις συνήθειες τους. Εκμεταλλευόμενοι αυτή την τεχνολογία η διαφήμιση και η προώθηση των προϊόντων θα γίνεται πιο αποτελεσματικά και άμεσα. Από τη μεριά των καταναλωτών οι αγορές θα γίνουν γρηγορότερες αφού οι νέοι τρόποι πληρωμής που θα ενταχθούν θα κάνουν τις πληρωμές αυτοματοποιημένες. Επιπρόσθετα, μέσω των πληροφοριών που θα έχουν συλλέξει οι εταιρίες θα μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνοντας κατακόρυφα την ικανοποίηση των πελατών τους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εταιρίες είναι η ασφάλεια. Σκεφτείτε ένα τεράστιο δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών οι οποίες ανταλλάσσουν, επεξεργάζονται και συλλέγουν πληροφορίες. Όλος αυτός ο όγκος θα πρέπει να αρχειοθετηθεί και να ταξινομηθεί με ασφάλεια. Για παράδειγμα, έχουμε αισθητήρες για να παρακολουθούμε την υγεία ενός ασθενή, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα μείνουν ασφαλή και δεν θα πέσουν στα χέρια  λάθος ανθρώπων. Εξίσου σημαντική αποτελεί η διαδικασία εύρεσης αξιόπιστων και ενεργειακά αποδοτικών τρόπων αποθήκευσης και ανάλυσης των δεδομένων που θα παράγουν ταυτόχρονα δισεκατομμύρια συσκευές. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με υπηρεσίες ανάπτυξης εξειδικευμένων εφαρμογών λογισμικού που εκμεταλλεύονται σύγχρονες τεχνολογίες συλλογής, επεξεργασίας και μετάδοσης πληροφοριών (big data & IoT)  από την εταιρεία μας μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ