Mobile Wallet - Ψηφιακό Πορτοφόλι

Το mobile wallet ή αλλιώς ψηφιακό πορτοφόλι είναι μια mobile εφαρμογή η οποία έχει αποθηκευμένα τα στοιχεία μιας ή περισσοτέρων πιστωτικών καρτών, μπορεί να είναι συνδεδεμένη με έναν ή περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς και να έχει αποθηκευμένα reward points και κουπόνια.

Mobile Wallet - Ψηφιακό Πορτοφόλι

 

Με το mobile wallet μπορείτε να πραγματοποιείτε πληρωμές στο διαδίκτυο και σε φυσικά καταστήματα όπως επίσης και να κάνετε μεταφορά χρημάτων από το ψηφιακό σας πορτοφόλι σε κάποιο λογαριασμό και το αντίστροφο. Επίσης οι περισσότερες εφαρμογές κρατούν απόρρητα τα στοιχεία του λογαριασμού σας, αφού ο τραπεζικός σας λογαριασμός ή ο λογαριασμός της πιστωτικής σας κάρτας δεν δίνονται απευθείας στους πωλητές. Για παράδειγμα, η Paypal για να διατηρήσει τα στοιχεία σας ασφαλή, εμφανίζεται σαν τελικός αγοραστής κατά τις πληρωμές σας, αναλαμβάνει το ρόλο του μεσάζοντα διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια των στοιχείων σας, χωρίς όμως από αυτή την διαδικασία να χάνετε τα εκτπωτικά κουπόνια και τους πόντους αγορών.  Επίσης, εκτός διαδικτύου σας δίνεται η δυνατότητα για πληρωμές σε φυσικά καταστήματα μέσω της τεχνολογίας NFC (Near-Field Communication) η οποία χρησιμοποιώντας ραδιοσυχνότητες επιτρέπει στο smartphone και σε άλλες συσκευές να ανταλλάξουν πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Το mobile wallet αποτελεί την εξέλιξη του mobile banking, οι ενέργειες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μέσω mobile banking apps είναι η μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό, η κατάθεση χρημάτων και η παρακολούθηση της ρευστότητας του λογαριασμού μας. Το mobile wallet εισήγαγε κάτι το οποίο δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω mobile banking εφαρμογών, τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας σαν “ψηφιακή” πιστωτική κάρτα σε φυσικά καταστήματα "περνώντας" το smartphone πάνω από το αντίστοιχο POS για να ολοκληρώσουμε την αγορά.

 

Mobile Wallet - Ψηφιακό Πορτοφόλι1

 

Υπάρχουν πολλές εταιρίες που διαθέτουν εφαρμογές mobile wallet ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς είναι οι Apple pay, Android pay και Samsung pay. Εκτιμάται πως το mobile wallet θα αντικαταστήσει την χρήση της πιστωτικής κάρτας στο μέλλον καθώς έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 1. Δεν υπάρχουν οικονομικές επιβαρύνσεις αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν από τη χρήση πιστωτικής κάρτας, εκτός και αν η πληρωμή πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας οπότε η επιβάρυνση θα είναι αντίστοιχη με τη συμφωνηθείσα από την τράπεζα που συνεργάζεστε.
 2. Αυξάνουν την ασφάλεια των συναλλαγών σας καθώς με το mobile wallet δεν θα χρειαστεί ποτέ να δώσετε το smartphone σας σε κάποιον ταμία ή να πληκτρολογήσετε τον κωδικό του λογαριασμού σας (PIN).
 3. Οι συναλλαγές σας γίνονται γρήγορες, πιο βολικές και αυτοματοποιημένες.

Η χρήση του mobile wallet σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, αποτελεί όμως μία τάση η οποία θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Οι mobile wallet εφαρμογές για την επιτυχία τους βασίζονται στην ελευθερία, την ευελιξία, την ασφάλεια και την ανωνυμία που παρέχουν στους πελάτες πράγμα που θα αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που θα πραγματοποιούμε τις αγορές μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τις online αγορές καθώς αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς τρόπους πληρωμής. 

Mobile Wallet - Ψηφιακό Πορτοφόλι3

 

Το 2016, εκατομμύρια πελάτες της Starbucks χρησιμοποίησαν εφαρμογές mobile wallet. Σε ώρες αιχμής οι πελάτες των Starbucks μπορούν να πραγματοποιήσουν την παραγγελία τους και να πληρώσουν μέσω της εφαρμογής χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν στην ουρά. Η Amazon και Walmart ακολούθησαν αυτή την τάση. Η πρώτη μέσω των καταστημάτων Amazon Go θα κάνει τις αγορές πιο γρήγορες και αυτοματοποιημένες, μπαίνοντας στο κατάστημα και στη mobile wallet εφαρμογή της Amazon “περνώντας” το smarτphone σας πάνω από ένα σαρωτικό μηχάνημα συνδέεστε αυτόματα στη βάση δεδομένων του καταστήματος. Όταν ολοκληρώσετε τις αγορές σας, κατά την έξοδο από το κατάστημα ένας ειδικός μηχανισμός ανιχνεύει (scan) τα προϊόντα που αγοράσατε και ταυτόχρονα τα δεδομένα και οι πληροφορίες τους μεταφέρονται στο smartphone του χρήστη οπού εκεί θα γίνει αυτόματα η πληρωμή μέσω της εφαρμογής. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα καταστήματα Amazon Go αποτελεί μια παραλλαγή της τεχνολογίας NFC που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Η Walmart διαθέτει δική της mobile wallet εφαρμογή (walmart pay) αλλά έχει σκοπό να διευρύνει το δίκτυο συναλλαγών της προχωρώντας σε συνεργασία και με άλλες εταιρίες που παρέχουν mobile wallet εφαρμογές θέλοντας να δώσει περισσότερους τρόπους συναλλαγών στους πελάτες της. Mέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει την συνεργασία της με την Chase Pay και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την συνεργασία και με άλλες εταιρίες.

Ήδη, μεγάλες εταιρίες του λιανικού εμπορίου και όχι μόνο, έχουν ασχοληθεί πολύ ενεργά και έχουν εισάγει το mobile wallet στους διαθέσιμους τρόπους πληρωμής και πραγματοποιούν επιχειρηματικές κινήσεις βασισμένες σε αυτή τη μέθοδο συναλλαγών.
Ενδεικτικά σας παραθέτουμε ορισμένους από τους πιο γνωστούς πάροχους mobile wallet εφαρμογών παγκοσμίως:

 • PayPal
 • Amazon
 • Samsung
 • Apple
 • eWallet
 • Gyft
 • Chase Pay
 • Capital One Wallet

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα εδώ.