Οι δημοφιλέστερες eCommerce πλατφόρμες για το 2016

Έρευνα της U.S. Census Bureau το τελευταίο τρίμηνο του 2016, έδειξε ότι οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου ξεπέρασαν τα 80,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό αναδεικνύει πως το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί πλέον βασικό κανάλι των πωλήσεων. Έχει παρατηρηθεί η τάση πολλές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται αρχικά στο διαδίκτυο δημιουργώντας ηλεκτρονικά καταστήματα και μετέπειτα να ανοίγουν φυσικά καταστήματα. Δεδομένο που μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο σήμερα σ’ ότι αφορά την στρατηγική των εταιριών.

Οι δημοφιλέστερες eCommerce πλατφόρμες για το 2016

Αν και φαντάζει εύκολη η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος με τον αριθμό των διαθέσιμων τεχνολογικών επιλογών σήμερα, η επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία. Οι πλατφόρμες λογισμικού ανοιχτού κώδικα  (open source software) αποτελούν την ιδανική λύση για τους ακόλουθους λόγους:

  • Μηδενικό κόστος κτήσης
  • Ευελιξία και προσαρμοστικότητα
  • Μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών  
  • Πληθώρα plugins, themes και templates

Παρακάτω, παραθέτουμε τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος ανοιχτού κώδικα οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε επιχειρηματικό σχέδιο.


WooCommerce

Το WooCommerce είναι ένα eCommerce plugin για τη πλατφόρμα Wordpress η οποία είναι ένα από τα εύχρηστα σύστηματα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα. Το WooCommerce χρησιμοποιείται παγκοσμίως από το 42% και αποτελεί την δημοφιλέστερη πλατφόρμα ecommerce (BuildWith). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το plugin στο Wordpress και με το πακέτο λειτουργιών που σας προσφέρεται να δημιουργήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την δημιουργία μικρομεσαίων καταστημάτων. Η πλατφόρμα υποστηρίζεται από ιδιαίτερα μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών με συχνές ενημερώσεις για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε τουλάχιστον 2000 δωρεάν διαθέσιμα θέματα (themes & templates).

Οι δημοφιλέστερες eCommerce πλατφόρμες για το 20161

 

Magento

Η πλατφόρμα Magento η οποία ανήκει στον όμιλο εταιριών eBay, παρέχει ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις ανάγκες και στις απαιτήσεις σας ηλεκτρονικό κατάστημα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι η ευελιξία και η επεκτασιμότητά του. Με την συνδρομή έμπειρων προγραμματιστών σας επιτρέπει να προσαρμόσετε σχεδόν τα πάντα, έτσι ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε το eshop σας ακριβώς όπως το θέλετε. Το διαχειριστικό περιβάλλον (administration area) είναι ένα από τα πιο χρηστικά σε σύγκριση με αντίστοιχες ecommerce πλατφόρμες . Περιλαμβάνει ένα απλό back-end με εύκολη πλοήγηση και καλά οργανωμένες δυνατότητες διαχείρισης. Επίσης, είναι χτισμένο για κλιμάκωση  ώστε να πουλάτε με την ίδια ευχέρεια από 10 έως 10.000 προϊόντα τουλάχιστον σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πελατών. Με την νέα έκδοση (Magento 2.0) αντιμετωπίστηκαν σημαντικά προβλήματα όπως η παλία δύσχρηστη πλατφόρμα διαχείρισης και η πολύπλοκη αρχιτεκτονική. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το φέρνουν στην δεύτερη θέση παγκοσμίως με το ποσοστό χρήσης του να είναι 13% και στην πρώτη θέση σε μεγάλα e-shop.

Οι δημοφιλέστερες eCommerce πλατφόρμες για το 20162

 

PrestaShop

Το PrestaShop είναι από τα κορυφαία e-shop software με πολλές επιχειρήσεις να τo επιλέγουν για τις προηγμένες λειτουργίες του. Αποτελεί την αγαπημένη μας πλατφόρμα. Mε ρίζες  στη Γαλλία το PrestaShop θεωρείται ως η ευρωπαϊκή απάντηση στο Magento καθώς πλησιάζει τα ποσοστά χρήσης του Magento αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 9%. Το PrestaShop μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη του καταστήματος αφού υποστηρίζει από πολύ μικρά έως πολύ μεγάλου μεγέθους καταστήματα. Ο διαχειριστής μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει οποιαδήποτε από τις ενσωματωμένες λειτουργίες του μέσα από τoν διαχειριστικό πίνακα (administrator panel). Είναι διαθέσιμο σε 40+ γλώσσες, οπότε η υποστήριξη από την κοινότητα γίνεται αποδοτικά, με συνέπεια και διάρκεια. Η πλατφόρμα παρέχει στις επιχειρήσεις άνεση να “οικοδομήσουν” ένα οικονομικό, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο και ενημερωμένο e-shop.

Οι δημοφιλέστερες eCommerce πλατφόρμες για το 20163

 

OpenCart

Μία από τις κορυφαίες επιλογές για τη κατασκευή μικρού καταλόγου e-shop. Λόγω της απλότητας του, της καλής σχεδίασης και του εύρους που παρέχει για προϊόντα και κατηγορίες. Μπορεί να φιλοξενηθεί ικανοποιητικά ακόμα και σε shared hosting servers κάνοντάς την μια πολύ οικονομική επιλογή, έχει μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα η οποία αυξάνεται συνεχώς. Επίσης τα plugins και οι επεκτάσεις είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του Magento. Οι νέοι χρήστες θα περάσουν μέσα από μια εύκολη διαδικασία εκμάθησης της πλατφόρμας, που σημαίνει ότι θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το OpenCart άμεσα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαδικασίες που προσφέρονται είναι κατανοητές και απλές. Υπάρχουν πολλά templates και modules υψηλής ποιότητας ορισμένα από τα οποία είναι δωρεάν. Περιλαμβάνει ένα εύχρηστο admin panel που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας.

Οι δημοφιλέστερες eCommerce πλατφόρμες για το 20164

 

Θα πρέπει να επισημαίνουμε ότι δεν αναφέραμε ορισμένες ιδιαίτερα γνωστές πλατφόρμες e-shop software όπως το Shopify και το BigCommerce. Δεδομένου ότι δεν αποτελούν λύση ανοιχτού κώδικα (open source) και παρέχονται ως υπηρεσία και όχι ως λογισμικό (software as a service).

Εάν βρίσκεστε στη διαδικασία επιλογής για την καταλληλότερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού καταστήματος, θα πρέπει να επιλέξετε με προσοχή βάσει του επιχειρηματικού σας πλάνου. Να προσδιορίσετε τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που θα διαθέτει  προκειμένου να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. H επιλογή της πλατφόρμας πάνω στην οποία θα χτίσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα είναι σημαντική και δύσκολη διαδικασία. Ορισμένοι από τους παράγοντες που καθορίζουν το είδος της πλατφόρμας είναι το μέγεθος του καταστήματος, ο κατάλογος και το ειδος των προϊόντων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες διασύνδεσης, η ανάγκη για προσαρμογές και οι επεκτάσεις, καθώς επίσης και ο αναμενόμενος αριθμός των επισκεπτών και των συναλλαγών. 

Περισσότερες πληροφορίες για ολοκληρωμένες υπηρεσίες e-Commerce εδώ.